2019

De leden van de jury zijn:

  • Kersten Geers, architect en mede-oprichter van OFFICE Kersten Geers David Van Severen,
  • Sophie Lauwers, Director Arts & Policy- BOZAR,
  • Bernard Marcelis, historicus en kunstcriticus, onafhankelijk curator,
  • Michel Moortgat, CEO Duvel Moortgat, kunstverzamelaar,
  • Giuliana Setari Carusi, President Cittadellarte – Fondazione Pistoletto en Dena Foundation for Contemporary Art, kunstverzamelaar,
  • Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. – Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent en
  • Sylvie Winckler, kunstverzamelaar.

De beslissing van de jury om Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri en het kunstenaarsduo Jos De Gruyter & Harald Thys als finalisten aan te duiden, berust op de subtiele gelaagdheid en kleurrijke verscheidenheid van de hedendaagsekunstscene in België. De keuze voor deze vier kunstenaars ligt besloten in het analytische en ruimtelijke karakter van hun artistieke praktijk. Stuk voor stuk vonden ze in België een plek die hen inspireert en toestaat om gericht te werken. De jury is ervan overtuigd dat de internationale uitstraling en visibiliteit in het buitenland van de vier laureaten van de BelgianArtPrize tegelijk kan rijmen met hun Belgische verankering.

De organisatoren van de BelgianArtPrize werden op 21 mei 2018 door de kunstenaars Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Jos de Gruyter & Harald Thys en Gabriel Kuri geïnformeerd over hun beslissing om zich collectief terug te trekken uit de BelgianArtPrize 2019. Zoals de kunstenaars aanhalen in hun statement, doen ze dit als reactie op de open brief en petitie die gelanceerd werden op 10 mei. In deze open brief werd de uniformiteit van de selectie van de finalisten voor de BelgianArtPrize 2019 in vraag gesteld. De kunstenaars hopen hiermee dat de kern van de zaak, namelijk het ondersteunen en onderschrijven van het belang van kunst, daardoor terug op de voorgrond kan treden.

De organisatoren van de prijs respecteren en onderschrijven de waarden die in de open brief werden aangehaald. Ze zijn ook tegen elke vorm van discriminatie en voor het stimuleren van het debat rond maatschappelijke, sociopolitieke en/of culturele kwesties die leven in de maatschappij.

De vereniging De Jonge Belgische Schilderkunst/La Jeune Peinture Belge heeft begrip voor het standpunt van de kunstenaars, maar betreurt hun terugtrekking. Het heersende maatschappelijke debat staat los van de intrinsieke artistieke waarde van hun werk.

De jury benadrukt dat ze ten volle haar keuze van de vier laureaten blijft onderschrijven.

Tijdens hun beraadslaging bestuderen de juryleden het parcours en het oeuvre van de voorgedragen kunstenaars. Aan de juryleden werd geenszins gevraagd quota’s, m/v verhoudingen, taalverhoudingen, nationaliteit of andere niet-artistieke aspecten in acht te nemen.
De vzw staat achter de beslissing van de juryleden en onderschrijft de wijze waarop zij op professionele en zeer doordachte manier te werk ging in haar besluitvorming.

De organisatoren van de BelgianArtPrize hebben besloten om de prijs in 2019 niet uit te reiken. Zij betreuren het dat de kunstenaars niet sereen kunnen werken onder de huidige druk van een maatschappelijk debat dat hen niet rechtstreeks viseert, maar waarvan zij wel het slachtoffer zijn. ‘Slachtoffer’ in de zin dat hen de kans wordt ontnomen om nieuw werk te maken, tentoon te stellen en erkenning voor hun werk in binnen- en buitenland uit te bouwen. De organisatoren van de BelgianArtPrize zoeken samen met de jury en kunstenaars naar een statement die focust op wat er echt toe doet: de kunst, het artistiek oeuvre, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van gedachte.