Sinds 1950 organiseert de vzw De Jonge Belgische Schilderkunst, een groep kunstliefhebbers, professionals en verzamelaars, samen met het Palais voor Schone Kunsten/ BOZAR een tweejaarlijkse Prijs . Met deze prijs steunen zij getalenteerde, toonaangevende kunstenaars die in België wonen en werken, en dragen zij bij aan de ontwikkeling van hun internationale carrière

Op 17 april 2018 nomineerden de leden van de jury als finalisten van de BelgianArtPrize 2019:

SVEN AUGUSTIJNEN, KOENRAAD DEDOBBELEER, GABRIEL KURI en JOS DE GRUYTER & HARALD THYS

De organisatoren van de BelgianArtPrize werden op 21 mei door de kunstenaars Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Jos de Gruyter & Harald Thys en Gabriel Kuri geïnformeerd over hun beslissing om zich collectief terug te trekken uit de BelgianArtPrize 2019. Zoals de kunstenaars aanhalen in hun statement, doen ze dit als reactie op de open brief en petitie die gelanceerd werden op 10 mei. In deze open brief werd de uniformiteit van de selectie van de finalisten voor de BelgianArtPrize 2019 in vraag gesteld. De kunstenaars hopen hiermee dat de kern van de zaak, namelijk het ondersteunen en onderschrijven van het belang van kunst, daardoor terug op de voorgrond kan treden.

De organisatoren van de prijs respecteren en onderschrijven de waarden die in de open brief werden aangehaald. Ze zijn ook tegen elke vorm van discriminatie en voor het stimuleren van het debat rond maatschappelijke, sociopolitieke en/of culturele kwesties die leven in de maatschappij.

De vereniging De Jonge Belgische Schilderkunst/La Jeune Peinture Belge heeft begrip voor het standpunt van de kunstenaars, maar betreurt hun terugtrekking. Het heersende maatschappelijke debat staat los van de intrinsieke artistieke waarde van hun werk.

De jury benadrukt dat ze ten volle haar keuze van de vier laureaten blijft onderschrijven.

Tijdens hun beraadslaging bestuderen de juryleden het parcours en het oeuvre van de voorgedragen kunstenaars. Aan de juryleden werd geenszins gevraagd quota’s, m/v verhoudingen, taalverhoudingen, nationaliteit of andere niet-artistieke aspecten in acht te nemen.
De vzw staat achter de beslissing van de juryleden en onderschrijft de wijze waarop zij op professionele en zeer doordachte manier te werk ging in haar besluitvorming.

De organisatoren van de BelgianArtPrize hebben besloten om de prijs in 2019 niet uit te reiken. Zij betreuren het dat de kunstenaars niet sereen kunnen werken onder de huidige druk van een maatschappelijk debat dat hen niet rechtstreeks viseert, maar waarvan zij wel het slachtoffer zijn. ‘Slachtoffer’ in de zin dat hen de kans wordt ontnomen om nieuw werk te maken, tentoon te stellen en erkenning voor hun werk in binnen- en buitenland uit te bouwen. De organisatoren van de BelgianArtPrize zoeken samen met de jury en kunstenaars naar een statement die focust op wat er echt toe doet: de kunst, het artistiek oeuvre, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van gedachte.

Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte!

News

15.03.2019 – 26.05.2019

Het artistieke statement van de 4 genomineerde kunstenaars van de BelgianArtPrize zal voorgesteld worden in 2019 in het
Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Van dinsdag tot zondag, 10:00 > 18:00
Donderdag, 10:00 > 21:00

€6 / €4 / 2€ / gratis toegang voor ING klanten bij op vertoon van hun bankkaart bij BOZAR Box Office

Info: +32 2 507 82 00
E-mail: info@belgianartprize.be

  • Print
  • logo-ing

Onder de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning.

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.