This is What you came for. The BARЯA MOVEMENT( ft.Els Dietvorst)
Vanaf 28 april gaat de dubbele tentoonstelling This is what you came for in twee Brusselse instellingen, de CENTRALE for contemporary art en Bozar, in het kader van de BelgianArtPrize van start.
Met This is what you came for creëert zij een immersief project, een totaal en meerstemmig kunstwerk. Zij transformeert de CENTRALE in een laboratorium waarin het creatieve en participatieve proces voor kunstenaars en toeschouwers een centrale rol speelt. Zij zet alle facetten van haar praktijk in als tekenares, filmmaakster, beeldhouwster en kunstenares/activiste. This is what you came for belichaamt wat Dietvorst met passie en vastberadenheid verdedigt: kunst als sociale schakel, kunst als gedeelde ervaring.
This is what you came for is een project dat een nieuwe fase in Els Dietvorst’s artistieke carrière inluidt. Het is een stap die de praktijk van de laureaat van de BelgianArtPrize 2021, die voortdurend de grenzen van de rol van de kunstenaar in de maatschappij in vraag stelt, nog meer in de verf zet.
Dietvorst doet alles op haar manier, wars van een klassieke, commerciële of institutionele aanpak. Ze kiest voor een samenwerking tussen deze instellingen en beschouwt het als ontmoetingsplaatsen in plaats van tentoonstellingsruimten. Daarmee gaat ze nog een stap verder in haar efemere kunstpraktijk van samen creëren en ervaren. Dietvorst werkt samen met haar nieuwe collectief en volbrengt eenvoudige handelingen met aandacht voor ritme en herhaling. De artefacten en verhalen tonen sporen van ontmoetingen. In Bozar presenteert ze ook eerder werk, wat inzicht biedt in haar ruimere praktijk.
This is what you came for gaat over het opheffen van grenzen. Haar werk nodigt uit tot openheid en bescheidenheid voor elkaar en onze omgeving, opdat alles bestaansrecht heeft en iedereen zichzelf kan zijn.
Voor This is what you came for wordt ze omringd door gastartiesten: Aurélie di Marino en ACM (een dakloze kunstenaar met wie zij in het verleden reeds heeft samengewerkt) en gaat zij een dialoog “voorbij de dood” aan met Philippe Vandenberg. De BARЯA MOVEMENT bestaande uit kunstenaars, kunstenaressen en studenten of ex-studenten van de Antwerpse Academie, waar Els Dietvorst een doctoraat in de beeldende kunst voorbereidt – begeleidt haar in de aanloop naar en tijdens het project.