Maarten Vanden Eynde

Maarten Vanden Eynde’s artistieke praktijk omvat sculpturen, fotografie en installaties en is vaak contextgebonden. Vanden Eynde stelt zich vragen bij evolutie vanuit het perspectief van veranderingen die globalisering met zich meebrengt. Wat is vooruitgang? Gaan we vooruit? Waar naartoe? En waarom zijn we eigenlijk beginnen bewegen? Zijn werk situeert zich precies op de grens tussen verleden en toekomst; soms blikt hij vooruit naar de toekomst van gisteren, soms kijkt hij terug naar de geschiedenis van morgen.

Voor de BelgianArtPrize tekent Maarten Vanden Eynde een driehoek tussen de handel in katoen en uranium, het mercantiele verleden van België en het vermogen van elke mens om de geschiedenis te herschrijven. Hij toont drie werken die deel uitmaken van Triangular Trade, een langlopend onderzoeksproject: Ils ont partagé le monde is een serie van negen schilderijen die hij samen met de Congolese schilder Musasa heeft gemaakt, waarop de belangrijkste grondstoffen staan die aan de basis liggen van de wereld zoals we die kennen. The Gadget is een gekantkloste 3D-versie van de allereerste atoombom en verwijst naar de significante link tussen katoen en uranium. De installatie Around the World, een bobijn in de vorm van een raket, staat symbool voor de beduidende rol die katoen speelt op een globale schaal.

Voor zijn installatie in de BelgianArtPrize 2017 kreeg de kunstenaar de steun van : 

   

Biografie

Maarten Vanden Eynde (° 1977, Leuven, BE) werkt in Brussel (BE) en Saint-Mihiel (FR). De voorbije jaren stelde hij tentoon in 2050. A Brief History of the Future in Palazzo Reale, Milaan (2016) en in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel (2015), Réalités Filantes, #4 op de Biennale van Lubumbashi (2015), Beyond Earth Art in het Johnson Museum of Art in Ithaca (2014), The Deep of the Modern, Manifesta9 in Genk (2012), The Museum of Forgotten History, M HKA, Antwerpen (2012) en Dublin Contemporary (2011). In 2005 richtte hij samen met Marjolijn Dijkman de organisatie Enough Room for Space op, een mobiel platform voor locatiegebonden projecten.

Op 24 mei vindt een LUNÄ lezing plaats in Bozar in het kader van de BelgianArtPrize over de invloed van de katoenproductie en –handel op de vorming van natiestaten en andere globale machtsstructuren.

www.maartenvandeneynde.com  – www.enoughroomforspace.org

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.