2017
Nationale Jury
Museumdirecteurs
Denis Gielen (MAC’s)
Dirk Snauwaert (WIELS)
Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE)
Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.)
Kunstverzamelaars
Gaël Van Lierde-Diercxsens
Frédéric de Goldschmidt
Tanguy Van Quickenborne
Internationale jury
Beatrix Ruf, Directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam
Hans Ulrich Obrist, Artistiek Directeur van de Serpentine Galleries in Londen
Dieter Roelstraete, Co-curator van Documenta 14
Mimi Dusselier, Belgische kunstverzamelaar
Estelle Francès Lasserre, Fondation d’Entreprise Francès
Tweede jury
Beatrix Ruf – Directrice Stedelijk Museum Amsterdam
Beatrix Ruf (geb. 1960, Singen Duitsland) werd in 2014 aangesteld als Directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Voordien was zij Directeur van de Kunsthalle Zürich ( 2001-2012 ), Directeur van Kunsthaus Glarus, Glarus (1998 – 2001) en Curator bij het Kunstmuseum Thurgau, Warth (1994 – 1998). In Amsterdam zet zij een indrukwekkend tentoonstellingsprogramma verder dat internationale faam geniet en ontwikkelt zij reizende overzichtstentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars als Tino Sehgal, Ed Atkins, Isa Genzken en Seth Price.
In 2006 was ze de curator van de succesvolle derde editie van de Tate Triënnale, in 2008 co-curator van de Yokohama Triënnale en sinds 2010 is ze, als lid van de denktank van de LUMA Foundation, medeorganisator van projecten en groepstentoonstellingen in Arles en is Bestuurslid bij deMark Morrisroe Estate sinds 2004. In 2013 richte zij mede POOL op, een pastgraduaat curatoriaal programma in Zürich.
Dieter Roelstraete – Co-curator Documenta 14
Dieter Roelstraete is aangesteld door Artistiek Directeur Adam Szymczyk als co-curator van Documenta 14 die in 2017 plaats vindt in Athene en Kassel.
Van 2012 tot 2015 was Dieter Roelstraete Manilow Senior Curator van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Chicago, waar hij tentoonstellingen opzette als Goshka Macuga: Exhibit, A (2012); The Way of the Shovel: Art as Archaeology (2013); Simon Starling: Metamorphology (2014); The Freedom Principle: Experiments in Art and Music 1965 to Now (2015, co-curatoren Naomi Beckwith); en Kerry James Marshall: Mastry (2016, co-curatoren Ian Alteveer et Helen Molesworth).
Van 2003 tot 2011 was hij curator in het MuHKA in Antwerpen, waar hij verschillende groeps- en solo tentoonstellingen opzette als Emotion Pictures (2005); Intertidal, een tentoonstelling over hedendaagse kunst in Vancouver (2005); The Order of Things (2008); Liam Gillick and Lawrence Weiner—A Syntax of Dependency (2011); A Rua: The Spirit of Rio de Janeiro (2011); Chantal Akerman: Too Close, Too Far (2012) en samenwerkingsprojecten als Academy: Learning from Art (2006), en Kerry James Marshall: Paintings and Other Stuff (2013).
Dieter Roelstraete is tevens redacteur voor Afterall, mede-oprichter van FR David, en heeft talrijke artikels geschreven over hedendaagse kunst en filosofie gerelateerde onderwerpen voor catalogi en magazines als Artforum, Art Review, e-flux journal, frieze, Metropolis M,Mousse Magazine, Parkett, and Texte zur Kunst.
Estelle Francès Laserre – Fondation Francès
Estelle Francès Lasserre (geb. 1971 in Boulogne Billancourt, FR) is samen met haar echtgenoot de oprichtster en directrice van de Fondation Francès, wiens strategiën, culturele programmatie en tentoonstellingen zij uitwerkt.
Als oprichtster en managing director van ARROI is zij ook sinds meer dans 11 jaar gespecialieerd in kunstmecenaat en het beheren van privé collecties. Zij heeft meer dan 55 tentoonstellingen opgesteld en is de voorzittster van Les Amis de la Fondation Francès, een organisatie die een gevarieerd cultureel aanbod opstelt en innovatieve culturele mediatie instrumenten uitwerkt. Over de laatste 20 jaren heeft zij verschillende culturele en artistieke projecten opgezet en begeleidt. Als dochter van een kunstenares en ingenieur heeft zij steeds belang gehecht aan de integratie van het kunstwerk en de kunstenaar in de maatschappij. De laatste 14 jaar ijvert zij met de vereniging ACCES, een permanent creatief labo, voor de toegang van een gediversifieerd publiek tot een gevarieerde artistieke programmatie. Van 1994 tot 2005, ging haar aandacht uit als international marketing executive in de europese automobiel sector naar het inwijden van deze merken in de creatieve wereld van design en hedendaagse kunst.
Zij heeft verschillende universiteitsdiploma’s behaald: Master 2 Management des organisations culturelles (Université Paris Dauphine). Master 2 Histoire de l’Art. option Régie des œuvres (Université Jules Verne Amiens). Diplôme Management International (Groupe ESSEC-epsci) en is lid van verschillende jury’s in de kunstwereld (Prix Marcel Duchamp 2015, Salon de Montrouge 2013). In 2013 kreeg zij de titel van Chevalier des Arts et Lettres.
Hans Ulrich Obrist – Artistic Director of the Serpentine Galleries, Londres
Hans Ulrich Obrist (geb. 1968 in Zurich, CH) is Artistiek Directeur van de Serpentine Galleries, London.
Voorheen was Hans Ulrich Obrist Curator van de Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Sinds zijn eerse tentoonstelling“ World Soup” (The Kitchen Show) in 1991 heeft hij meer dan 300 tentoonstellingen gecurateerd.In 2011 ontvind Obrist de CCS Bard Award for Curatorial Excellence, en in 2015 ontving hij de International Folkwang Prize voor zijn betrokkenheid en begaanheid in de Kunsten. Obrist is een veelgevraagd spreker voor internationale kunstacademies en -instellingen en schrijft geregeld voor verschillende magazines en kranten.
Recente publicaties van Obrist zijn, “Conversations in Mexico, Ways of Curating, The Age of Earthquakes ” met Douglas Coupland en Shumon Basar, en Lives of The Artists, Lives of The Architects.
Mimi Dusselier- Kunstverzamelaar, België
Mimi Dusselier (Meulebeke, België) is een gedreven kunstverzamelaar die al 30 jaar betrokken en begaan is met de beeldende kunsten