Presentatie

De selectieprocedure en -criteria

Ongeacht hun leeftijd kunnen alle Belgische kunstenaars (of kunstenaars die minstens één jaar in België verblijven) voorgedragen worden door een comité van experten uit de kunstsector en kunstverzamelaars die door de vzw De Jonge Belgische Schilderkunst werden uitgenodigd elk 5 kunstenaars aan te duiden.

De Nationale Jury

Uit deze longlist koos de nationale jury, die bestaat uit 4 professionele kunstexperts en 3 kunstverzamelaars uit België, 4 finalisten.
Voor de editie 2017 bestaat de nationale jury uit de museumdirecteurs Denis Gielen (MAC’s), Dirk Snauwaert (WIELS), Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE) en Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.) en de kunstverzamelaars Gaël Van Lierde-Diercxsens, Frédéric de Goldschmidt en Tanguy Van Quickenborne.

Deze kunstenaars werden uitgenodigd om nieuw werk tentoon te stellen in het Paleis voor Schone Kunsten van 17 maart tot 28 mei 2017.

De Internationale Jury

Uit de vier finalisten kiest de internationale jury de winnaar van de BelgianArtPrize. Deze jury bestaat uit 3 professionele kunstexperts (1 Belgische en 2 internationale kunstexpert) en twee kunstverzamelaars (1 Belgische en 1 internationale kunstverzamelaar). De leden voor de editie 2017 zijn Beatrix Ruf (Directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (Artistiek Directeur van de Serpentine Galleries in Londen) en Dieter Roelstraete (Co-curator van Documenta 14). De kunstverzamelaars zijn Mimi Dusselier (al 30 jaar betrokken en begaan met de beeldende kunsten) en Estelle Francès Lasserre (Fondation d’Entreprise Francès).

De internationale jury wordt voorgezeten door Sophie Lauwers (Head of Exhibitions BOZAR) en Roland Gillion Crowet (Voorzitter van de vzw De Jonge Belgische Schilderkunst).

Het volledige reglement van de editie 2017 van de Prijs kan hier gedownload worden :

Reglement _NL editie 2017

 

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.