Presentatie

De selectieprocedure en -criteria

Ongeacht hun leeftijd kunnen alle Belgische kunstenaars (of kunstenaars die minstens één jaar in België verblijven) voorgedragen worden door een comité van experten uit de kunstsector en kunstverzamelaars die door de vzw De Jonge Belgische Schilderkunst werden uitgenodigd elk 5 kunstenaars aan te duiden.

De eerste Jury

Uit deze longlist koos de eerste jury 4 finalisten.

De juryleden voor de BelgianArtPrize 2019 zijn:

  • Kersten Geers, architect en mede-oprichter van OFFICE Kersten Geers David Van Severen,
  • Sophie Lauwers, Director Arts & Policy- BOZAR,
  • Bernard Marcelis, historicus en kunstcriticus, onafhankelijk curator,
  • Michel Moortgat, CEO Duvel Moortgat, kunstverzamelaar,
  • Giuliana Setari Carusi, President Cittadellarte – Fondazione Pistoletto en Dena Foundation for Contemporary Art, kunstverzamelaar,
  • Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. – Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent en
  • Sylvie Winckler, kunstverzamelaar.

De beslissing van de jury om Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri en het artistiek duo Jos De Gruyter & Harald Thys als finalisten aan  te duiden, berust op de subtiele gelaagdheid en kleurrijke verscheidenheid van de hedendaagsekunstscene in België. De keuze voor deze vier kunstenaars ligt besloten in het analytische en ruimtelijke karakter van hun artistieke praktijk. Stuk voor stuk vonden ze in België een plek die hen inspireert en toestaat om gericht te werken. De jury is ervan overtuigd dat de internationale uitstraling en visibiliteit in het buitenland van de vier laureaten van de BelgianArtPrize tegelijk kan rijmen met hun Belgische verankering.

De vier finalisten zullen nieuwe werken tentoonstellen van 15.03 tot 26.05.2019 in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR). Uit de vier finalisten zal een tweede jury de winnaar van de BelgianArtPrize kiezen in april 2019. De winnaar ontvangt een bedrag van € 25.000 (gefinancierd met de dotatie van de Prijs Crowet). Het publiek kan in de loop van de expo, en voor de aankondiging van de jury van de winnaar van de BelgianArtPrize een stem uitbrengen op zijn favoriete kunstenaar voor de ING Public Prize (€ 10.000), uitgereikt door de hoofdsponsor ING.

De tweede Jury

Uit de vier finalisten kiest de internationale jury de winnaar van de BelgianArtPrize.

De internationale jury wordt voorgezeten door Amaury de Merode (Voorzitter van de vzw De Jonge Belgische Schilderkunst).

De samensteling van deze jury zal binnenkort kenbaar gemaakt worden.

Het volledige reglement van de editie 2019 van de Prijs kan hier gedownload worden :

Reglement _NL editie 2019

 

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.