Saddie Choua

Saddie Choua (1972, Bree, BE) woont en werkt in Brussel. Met behulp van meta-documentaire tactieken, humor, eigen (film)materiaal, en collages van populaire interculturele formats en autobiografische elementen, zet ze racisme, discriminatie van vrouwen en klasse, evenals haar katten in de schijnwerpers. Ze creëert een nieuwe pseudo-realistische imaginaire wereld die tegelijkertijd zeer herkenbaar en volkomen buitenaards is. Het is haar manier om de (beeld)taal van onze media te ondermijnen en de kritische en politieke zelf-reflectieve blik van haar publiek aan te scherpen. De uitdaging is om ‘situaties’ te creëren die de machtsstructuren onthullen achter de beelden die we internaliseren en reproduceren. Choua ontmaskert hoe we beelden en dialogen over de ander consumeren en hoe deze ons zelfbeeld en historisch bewustzijn beïnvloeden. Ze onderzoekt hoe ze vanuit een subalterne positie anders kan spreken en verbeelden; of is het net het concept van ‘de ander’ dat haar opsluit in dominante beelden en narratieven?

 

Biografie

Saddie Choua had solo- en groepstentoonstellingen in oa. BOZAR, Brussel, 2014; WIELS, Brussel, 2015; Biennale van Marrakech, 2016; MU.ZEE, Oostende, 2016; Showroom, Sint Lucas School of Arts Antwerpen, 2016; KIOSK, Gent, 2017; Festival Concreto, Fortaleza, 2017; Kooshk-Air Antwerpen, Teheran, 2018; Kanal-Centre Pompidou, Brussel, 2018-2019; Savvy Contemporary, Berlijn, 2018; Akademie der Künste der Welt – Richas Digest, Keulen, 2018; Villa Empain, Brussel, 2018; Laboratoire Bx, Bordeaux, 2018; Contour Biennale, Mechelen, 2019. Haar werk maakt deel uit van binnen- en buitenlandse privé- en publieke collecties.

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.