Edith Dekyndt

Edith Dekyndt verkent de mogelijkheden van de meest alledaagse materialen, die ze in het domein van de kunst introduceert. De klassieke opvattingen over de schone kunsten laat ze achterwege. In haar praktijk breekt ze met het geheim van het atelier en gaat ze op ontdekking, waarbij ze zich volledig onderdompelt in de wereld. Haar werken zijn een uitnodiging om niet enkel onze blik te veranderen, maar ook onze manier van zijn, de manier waarop we de wereld beïnvloeden.

Het nieuwe werk They Shoot Horses dat Edith Dekyndt voor de BelgianArtPrize maakte, klemt de toeschouwer tussen een reusachtig fluwelen gordijn doorboord met stalen spijkers en een scherm waarop archieffilmpjes worden getoond van de sardonische ‘Marathon Dances’ uit de jaren 30. Het luxueuze fluweel dat doet denken aan het zware gordijn in de concertzaal dat valt na de opvoering staat in schril contrast met het harde en koele van de spijkers die spietsen door de stof. De installatie refereert aan het ‘ijzeren gordijn’ dat de Zuidelijke toegang van het Paleisvoor Schone Kunsten blokkeert sinds de terreuraanslagen in Brussel, en meer algemeen aan de rijzige afsluitingen die overal ter wereld worden opgetrokken. Het werk linkt ook de geschiedenis van realityshows met de huidige samenleving. In de archieffragmenten die koppels tonen die dagenlang dansen tot ze erbij neervallen om gratis te kunnen eten en kans te maken op een geldprijs, ziet Dekyndt een resonantie met de situatie waarin vele minder bedeelden zich vandaag bevinden.
 

 

Biografie

Edith Dekyndt werd in 1960 geboren in België maar leeft en werkt in Berlijn. Haar werk was de laatste jaren te zien in solo-tentoonstellingen in het DAAD in Berlijn, Wiels in Brussel, het Consortium van Dijon, Witte de With in Rotterdam, het Mac’s van Grand-Hornu. Haar werken maken deel uit van internationale private en publieke collecties. Edith Dekyndt is momenteel in residentie bij de Pinault Collection, dichtbij het Musée du Louvre Lens. Op uitnodiging van de Franse curator Christine Macel presenteert ze weldra een installatie in de internationale tentoonstelling in de Biennale van Venetië 2017.

 

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.