Denicolai & Provoost

Het multidisciplinaire Italiaans-Belgische kunstenaarsduo bestaande uit Simona Denicolai en Ivo Provoost werkt met animatie, objecten, installaties, performances, video en editing, zonder zich ertoe te beperken. Het duo stelt graag procesmatige samenwerkingsprotocollen voor, soms op lange termijn, soms in de vorm van tijdelijke performances. Zo ontstaat er een medeplichtigheid met acteurs die niet verbonden zijn met de kunstwereld maar wel volwaardig onderdeel zijn van de werelden die ons omringen. Vaak gebruiken ze bestaande elementen van een context, om ze te verbinden of te dissociëren en een eigen taal te formuleren. De kunstenaars functioneren bij voorkeur als bemiddelaar tussen de verschillende bestanddelen van een bepaalde context, die ze via hun eigen vormen de dialoog laten aangaan. Het is deze positie van tussenpersoon (of ‘regisseur van de realiteit’) die hen het meest interesseert: Wat is de rol van de kunstenaar in de intieme en politieke samenleving?

Het project EYELINER dat Denicolai & Provoost voor de BelgianArtPrize bedachten, focust op voorwerpen die worden geëtaleerd in vitrines van kleine handelaren en op raamkozijnen, en focust daardoor ook op de mensen die ze daar neerzetten. Deze voorwerpen geven een diepere inkijk in de coulissen van de stad. Denicolai & Provoost vervullen de rol van regisseurs die scenario’s uittekenen met wat voorhanden is. Ze tonen voorwerpen die rondslingeren in de openbare ruimte en daarmee het zenuwgestel blootleggen van een stedelijke samenleving, net omdat ze ook rondslingeren in het collectief bewustzijn. Elk individueel object past dus in een breder discours dat vervlochten is met de geschiedenis en eigenheid van een plek. De tentoonstelling, die eigenlijk al aanwezig was in de stad, kan na 28 mei 2017 bezocht worden aan de hand van een gids die de kunstenaars hebben ontworpen waarin de voorwerpen en hun eigenaars worden vermeld met hun adressen en biografieën.

Voor hun installatie in de BelgianArtPrize 2017 kregen de kunstenaars de steun van : 

 

Biografie

Het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost woont in Brussel en werkt sinds 1997 samen. Simona Denicolai (°1972, Milaan, IT) en Ivo Provoost (°1974, Diksmuide, BE) stelden hun werk uitgebreid tentoon in internationale instellingen zoals het S.M.A.K., Gent (2005), Le Carré, Château-Gontier (2008), IAC, Villeurbanne (2011), Le plateau Frac Ile-de-France, Parijs (2011), Le Quartier, Quimper (2015), het M HKA, Antwerpen (2016), Spazio Ridotto, Venetië (2016), Brno Biennial 2016, Tsjechische Republiek. Hun werk maakt deel uit van private en publieke collecties in België (B.P.S. 22, Charleroi ; Mac’s, Hornu; Mu.ZEE, Oostende; Netwerk, Aalst; S.M.A.K., Gent) en in Frankrijk (Frac des Pays de la Loire, Carquefou, FRAC Haute-Normandie, Rouen, Frac Bourgogne, Dijon en IAC, Villeurbanne).

www.denicolai-provoost.com

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.