Presentatie

Selectie van de kunstenaars

De prijs staat open voor Belgische of niet-Belgische kunstenaars die minstens 1 jaar in België wonen en werken ongeacht hun leeftijd, ras, etniciteit, geloof, overtuiging, seksuele oriëntatie of genderexpressie.

De kunstenaars die in aanmerking komen voor de BelgianArtPrize worden, zonder projectoproep door een breed samengesteld panel van kunstprofessionals en kunstverzamelaars voorgedragen.

Advies comité

Opdat de prijs meer dan ooit de veelheid en verscheidenheid van stemmen die de Belgische kunstwereld kenmerken zouden reflecteren, hebben de organisatoren een beroep gedaan op een adviescomité om op een vernieuwd comité van actoren in de Belgische hedendaagse kunstwereld te selecteren die de diversiteit van ecosystemen vertegenwoordigen die deze kunstscène zo boeiend maken. 

Panel van de nominatoren

Voor de 2020 editie van de Prijs, hebben de organisatoren de volgende 79 kunstprofessionals en verzamelaars gevraagd tot 5 kunstenaars voor te dragen:

Kunstprofessionnals: Heidi Ballet, Devrim Bayar, Carine Bienfait, Patricia De Peuter, Sonia Dermience, Isa Deslypere, Catherine de Zegher, Sibylle du Roy, Benoît Dussart, Michel & Julie Espeel- Vandenbroucke, Katerina Gregos,  Catherine Henkinet, Laura Herman, Antony Hudek, Laurent Jacob, Hicham Khalidi, Emmanuel Lambion, Amélie et Tim Laplanche, Sophie Lauwers, Koen Leemans, Matteo Lucchetti, Catherine Mayeur, Tania Nasielski, Steven Op de Beeck, Louise Ozieka, Raphaël Pirenne, Philippe Pirotte, Anne Pontegnie, Xavier Roland, Patrick Ronsse, Samuel Saelemakers, Barthélémy Schöller, Julie Senden, Nicola Setari, Els Silvrants-Barclay, Elena Sorokina, Beatrice Taevernier, Stef Van Bellingen, Phillip Van den Bossche, Louis-Philippe Van Eeckhoutte,  Alexia Van Eyll, Fleur van Muiswinkel, Valerie Verhack, Christophe Veys, Kathleen Weyts, Etienne Wynants, Phillip Van den Bossche, Louis-Philippe Van Eeckhoutte, Valerie Verhack, Etienne Wynants.

Verzamelaars : Mickey & Christine Boël, Antoine Bosteels, Jan & Karen Coene, Roland Cracco, Philippe Crismer, Frédéric de Goldschmidt, Luc de Tillesse, Diane Delvaulx, Mimi Dusselier, Gwendolyn Grolig, Nathalie Guiot, Bernard Heintz, Jean Pierre Hoa, Dimitri Jeurissen, Tom Jonckers,  Lucie Lambrecht, Béatrice le Hodey, Philippe Leeman, Cédric Lienart, Baudouin Michiels, Jean-Phillipe Nokerman, Patrizia Schrank, Giuliana Setari, Benedikt Van der Vorst, Bruno & Gael Van Lierde, Tanguy Van Quickenborne, Arne Van Wonterghem, Marc Vandecandelaere, Pierre Verschaffel, Sylvie Winckler.

Jury

De organisatoren stellen bij elke editie een nieuwe jury samen.  

Deze bestaat uit Belgische en internationale personen die de nodige gevoeligheid voor de kwaliteit en diversiteit van de Belgische kunstscène.

De jury komt tweemaal samen:

  • een eerste keer om de finalisten te selecteren uit de lijst van voorgedragen kunstenaars die werd verkregen op basis van het aantal stemmen van de kunstprofessionals en verzamelaars.
  • een tweede keer tijdens de tentoonstelling in het Paleis voor Schoen Kunsten/Bozar teneinde de artistieke projecten van de finalisten te beoordelen, na zich tevens verdiept te hebben in hun artistiek parcours en de laureaat aan te duiden.

De stemprocedure die gebruikt werd was de meerderheidsstemming.

Tentoonstelling

De finalisten worden uitgenodigd een artistiek project uit te werken dat zal tentoongesteld worden het daarop volgende jaar in het Paleis voor Schone Kunsten/Bozar. Dit project bestaat uit nieuwe werk(en) en/of recente werken die nog niet getoond werden in België.

De vzw draagt een deel van de productiekosten en stelt dan ook een som van 5.000€ ter beschikking van de kunstenaars.

Remise des Prix

Tijdens de prijsuitreiking, overhandigt Baron Gillion de Crowet Prijs t.w.v. 25.000 €. aan de laureaat. 

De publieksprijs , georganiseerd door ING, structurele partner, wordt uitgereikt aan de publieksfavoriet die 10.000 € ontvangt. 

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven op onze newsletter, wordt u tevens op de hoogte gebracht van de activiteiten van BOZAR en ING ART.